Feit of fabel?

Fabel

Nee. Als een stukje van de kop in de huid achter blijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit. Net als bij een splinter.

Fabel

Teken vallen niet uit bomen. Teken zitten meestal in grassen of struiken en komen zelden voor in het groen boven een hoogte van 150 cm.

Fabel

Fabel

Nee. Een verwijderde teek hoeft niet getest te worden of hij besmet is met B. burgdorferi, ook wel de lymebacterie genoemd. Een testuitslag van de teek op besmetting met B. burgdorferi geeft geen zekerheid over het risico op lymeziekte. Ongeveer 1 op de 5 teken is besmet met B. burgdorferi, maar lang niet iedereen die door een besmette teek wordt gebeten krijgt lymeziekte.

Bovendien, ook als de teek volgens een test niet besmet was, is er geen garantie dat de patiënt niet geïnfecteerd is tijdens de beet, omdat geen enkele test 100% gevoelig is en omdat de kans bestaat dat de patiënt ongemerkt ook nog gebeten is door andere teken.

Fabel

Fabel

Ook nimfen kunnen de lymebacterie overdragen.

Fabel

Feit

Fabel

Er is op dit moment geen vaccin beschikbaar tegen de ziekte van Lyme. Er bestaat wel een vaccin tegen tekenencefalitis (TBE).

Fabel

Teken kunnen het hele jaar door bijten. Bij een temperatuur van 7 graden of hoger loop je de kans om gebeten te worden door een teek.

Feit

Fabel

Teken die in je kleren zitten kunnen een wasbeurt van 40 graden overleven. Pas als je wast op 60 graden of hoger is de overlevingskans voor teken heel erg klein.

Feit

Het afweersysteem heeft na een besmetting met de bacterie enige tijd nodig om antistoffen te maken, meestal 1 tot 6 weken. Daarom werkt een bloedonderzoek naar antistoffen (de lymetest) in die periode nog niet goed. Bij symptomen van lymeziekte kort na een tekenbeet moet de arts dus behandeling instellen op basis van de symptomen, en geen lymetest doen.